Toegankelijkheid

Skip to main content
Nederlandse Vereniging
Costa Blanca

NVCB

Klaverjas nieuwtjes

In principe zijn de activiteiten alleen toegankelijk voor leden, een kleine bijdrage geldt bij introducees (welke (nog) geen NVCB lid zijn) die mee willen doen met het klaverjassen. Introducees kunnen maximaal 2x meedoen en betalen hiervoor 3,- euro per keer. Na 2x als introducee met het klaverjassen mee te hebben gedaan dient men eerst lid te worden van de NVCB om verder mee te klaverjassen.

Het klaverjassen bij de NVCB gaat volgens de Amsterdamse methode verplicht spelen. Bij de Amsterdamse methode is men niet verplicht (het mag wel als dit bijvoorbeeld strategisch beter uitkomt), indien men een gespeelde kleur niet heeft, in te troeven als de slag aan de partner ligt. Wordt er troef gevraagd, dan is men verplicht als men troef heeft deze te spelen en moet men (indien mogelijk) overtroeven. Wordt er geen troefkaart (bv. harten) gespeeld door de speler die begint (1e speler) en klaver is troef en de 2e speler gooit troef (klaver heer) omdat die geen harten heeft, dan is daarna de 3e speler aan de beurt. Als de 3e speler ook geen harten heeft maar wel troef (klaver 7), dan mag de 3e speler deze troefkaart (klaver 7) niet spelen. Het is namelijk niet toegestaan om onder te troeven (ondertroeven is een lagere troefkaart spelen dan een troefkaart die al gespeeld is). De 3e speler moet dan een ander kaart (bv. ruitenboer) spelen. Ondertroeven mag dus niet. Er zijn echter 2 uitzonderingen, te weten: 1) als er troef gevraagd wordt moet je troef bijlopen ook als is de troefkaart lager dan de troeven die al gespeeld zijn. 2) Als je geen andere kaarten meer hebt en dus niet anders kan dan ondertroeven.


Het 1e klaverjas artikel

16 maart 2023

Hoi allemaal, op de nieuwe NVCB website is het mogelijk dat de Klavejasclub binnen de NVCB zelfstandig artikelen plaatst op de website. Erg leuk dat dit kan en waardoor het meer gaat leven (ook voor de andere leden). Alle leden kunnen nu regelmatig zien wat de Klaverjasclub behelst.

Groetjes,

Guus

klave101