Toegankelijkheid

Skip to main content

Verkiezingen

verkiezingenZoooo, wat een actueel onderwerp zult u denken,  tjonge, tjonge, die voorzitter van ons is er snel bij. Het kabinet is net gevallen en de kamer wordt ontbonden en nu al een onderwerp over de  verkiezingen die pas in of na november zullen worden gehouden, de landelijke verkiezingen dan. En oh, ook dat nog, staat er in de krant dat de net gevallen  premier Rutte de koning zou bezoeken, zit die in Colombia. Ik hoop maar dat dit niet waar is, anders krijg je weer zo'n gedoe als de koninklijke vakantie destijds naar hun pied a terre in Griekenland. Maar of de koning al dan niet in Colombia verbleef was in ieder geval niet duidelijk bij het schrijven van dit bericht. Zal nu mogelijk broer Constatijn de zo belangrijke taak overnemen, of komt koning Willem Alexander terug van zijn vakantie bestemming om met oud premier Rutte te overleggen?
 
Eigenlijk gaat dit bericht helemaal niet over de landelijke Nederlandse verkiezingen, maar over de verkiezingen in  Spanje.
Deze werden gehouden op 24 mei. Ze waren regionaal en lokaal jl.  Dwz in onze regio, voor de meesten van ons  is dat de  communidad Valencia; voor wat betreft de woongemeenten La Nucia, Altea en Alfas del Pi. 
 
Landelijk gezien waren de uitslagen van deze verkiezingen een ramp voor de PSOE, de socialistische  en heersende partij van premier Sánchez en de andere kleinere linkse partijen. Na het bekend worden van de uitslagen van de regionale en gemeentelijke verkiezingen heeft de Spaanse premier Sánchez dan ook onmiddellijk besloten om de landelijke verkiezingen met 3mnd. te vervroegen en deze te doen plaatsvinden op 23 juli a.s. 
Slim van hem vind ik, want dat is midden in de zomervakantie periode  en dan zullen de PP stemmers, de Partido Popular en dus de liberaal conservatieve stemmers wel op vakantie zijn. De stemmers op de linkse socialistische partijen, PSOE en andere  zullen waarschijnlijk vaker vakantie in eigen land of woonplaats doorbrengen en dus makkelijker hun weg naar de stembus vinden. 
Hoe dan ook, er zal in Spanje een politieke aardverschuiving plaatsvinden. Lokaal in de woonplaats van de meesten van ons, La Nucia,  en Alfas del Pi is er niet veel veranderd. Vwb Altea weet ik het niet. (Daar was een nogal Valenciaans getinte gemeenteraad)
 
Vwb La Nucia en Alfas zullen de contacten tussen de lokale besturen en de NVCB niet veel veranderen. Die waren goed in La Nucia met het PP bestuur en in Alfas del Pi met PSOE bestuur en dat zullen ze zo blijven als het aan ons ligt.
  • Hits: 99