Nederlandse Vereniging Costa Blanca

Terug naar hoofdpagina

Archiefnvcb

 

Copyright © 2013 Nederlandse Vereniging Costa Blanca. Alle rechten voorbehouden.

Kwoonderbij (mei 2011)

Geschreven door Aart Krijgsman    

vrijdag, 13 mei 2011 00:00

 

KWOONDERBIJ MAAR NU FF NIET

 

De Waarheid

Ik weet dat menigeen dit stukje niet leest. Dus voor diegenen schrijf ik niet. Daarmee houd ik dan ook geen rekening en ik probeer evenmin om hen vrolijker te maken of uit te leggen waarover ik twijfel of verdrietig ben. Dat is aan de ene kant best een beetje jammer. Het zijn namelijk ook wel leuke mensen die het onomwonden tegen me zeggen. “Van jou snap ik niks dus lees ik je niet”. In sommige gevallen – gelukkig niet vaak – zegt zelfs mijn eigen vrouw dat tegen mij. Zij wordt trouwens na het lezen soms een beetje boos. Dan denkt ze dat ‘het over haar gaat’ en dat is inderdaad wel eens het geval. Nu haat ze internet dus de kans dat ze dit stukje leest is minimaal. Jaloers ben ik op Mary Robbe Mestemaker.

 

De vrouw van Joop Robbe. Maandelijks weet ze wat ze eet. En die leest mijn vrouw wel en met gezond plezier. En waarom ben ik jaloers, omdat zij altijd weet wat ze eet, maar ook altijd weet wat ze gaat schrijven. Wat zij schrijft is namelijk waar. Zij spreekt de waarheid. Ik weet nooit wat ik ga schrijven en spreek zelden of nooit de waarheid. Ik spreek wel altijd – voor u me voor een grote leugenaar uitmaakt – mijn waarheid. En dan nog alleen mijn waarheid van dat moment. En nog niet eens de rechtstreekse waarheid maar iets dat best wel eens waar zou kunnen zijn. Mogelijkerwijs is dat mogelijk. Soms. Maar nu de essentie, de moraal, de onderliggende gedachte, weet u wat waarheid is, wie liegt en wie niet?

 

Van wie en wat je bent

Ik wil proberen – ook wel weer eens voor mezelf – het een en ander duidelijk te krijgen. Ik ben filosoof. En dat lijkt op een afgestudeerde wetenschapper zoals psycholoog. Niets is minder waar. Een filosoof is iemand die de filosofie beoefend. En filosofie is de wetenschap die zich er op toelegt het wezen van alle dingen en de beginselen die aan het gehele zijn ten grondslag liggen, te leren kennen. En, sorry voor die zin, ik lees dit in een woordenboek Nederlands van Hermans Retail B.V. Zo houdt de een konijnen, postduiven of struisvogels. De ander spaart postzegels, Hooimeier plaatjes of begeeft zich via stamboomonderzoek in het verleden. En ik moet me zo nodig bezighouden met een voortdurende zoektocht naar de grondwaarheid. In hetzelfde woordenboek staat de betekenis van dogma. Dat is een vastomlijnde, aan geen discussie meer onderhevige leerstelling. En dan is daar natuurlijk ook de dogmaticus die de dogmatiek beoefend. En wat nu het allerergste is; - wat of wie je bent, straal je de gehele dag uit. Of je het nu uitspreekt, opschrijft of van de daken schreeuwt. Of dat je dat juist allemaal niet doet maar het angstvallig voor jezelf houdt. Je omgeving voelt en ziet het gewoon. Gewoon alsof je rood haar hebt, een kunstgebit of een bijna onzichtbaar gehoorapparaat. Niets kunnen we voor onze omgeving geheim houden. Wie we zijn gutst uit onze poriën. Straalt uit onze ogen. Uit zich ook uit onze gesloten monden.